За нас Мисија и визија Историја Зграда Библиотека Вработени
EN

Зграда

 

Совршено вклопена во конфигурацијата на скопското Кале и опкружена со панорамата на градот, зградата на МСУ, подигната во 1970 година, е извонреден пример на архитектурата на доцниот модернизам и симбол на после земјотресната обнова на Скопје.

Зафаќајќи вкупна површина од над 5428м2, зградата на МСУ ја сочинуваат три поврзани објекти во кои 3000м2 отпаѓаат на изложбените простори и просторот за постојаната поставка, салата за предавања, филмски и видео проекции со 100 седишта, библиотека и архива, администрацијата, конзерваторската работилница, депоата и други помошни служби, како и музејската продавница и кафетерија.

Големите парковски површини, кои овозможуваат инсталирање на разни скулпторски проекти, како и пространиот паркинг ја дополнуваат непосредната околина на Музејот на современа уметност.