ЗБИРКИ
EN

Музејот на современата уметност во своите меѓународни и национални збирки поседува близу шест илјади дела во сите уметнички медиуми.

Меѓународната збирка се состои од подарени дела од речиси сите делови на светот и по тоа е еден од ретките музеи во светот од овој вид. Најголемиот дел од збирката ја одбележува модерната и современата уметност настаната по Втората Светска војна.

Националната збирка на Музејот овозможува следење на развојот на ликовна уметност во Македонија, почнувајќи од појавата на генерацијата уметници меѓу двете војни, родоначалниците на македонската модерна, па се до современите уметнички практики.

Прикажани од 279

Георг Базелиц

Елизабет Кес-Краус

Алберто Бури

Зоран Мушич

Марјан Војска

Рихард Кратохвил

Ристо Калчевски

Дритон Селмани

Антони Клаве

Оливер Мусовиќ

Борис Буќан

Оршоја Дроздик

Томо Шијак

Трајко Тошевски

Димче Протуѓер

Енрико Бај

Драган Попоски - Дада

Радослав Тадиќ

Томе Аџиевски

Тацуја Мацумото

Јустино Алвес

Хенрик Стажевски

Борка Аврамова

Вифредо Лам

Јинджих Штирски

Насо Беќаровски

Симон Шемов

Рафаел Каногар

Габриел Ступица

Марчело Маскерини

Франк Гриблинг

Глигор Стефанов

Франтишек Мертл - Франта

Жан-Жак Дејрол

Славчо Соколовски

Бриџит Рајли

Јозеф Јанкович

Нилс-Удо

Душан Оташевиќ

Ралф Зигемунд

Јован Петров

Рут Франкен

Иван Саболиќ

Тадеуш Мисловски

Анхел Дуарте

Роберт Јакобсен

Хесус Рафаел Сото

Коста Ангели-Радовани

Александар Јанкуловски

Корадо Каљи

Владимир Величковиќ

Кристо

Емил Фила

Лучијано Жмак

Жења Шеф

Вјенцеслав Рихтер

Боб Бони

Ана-Ева Бергман

Димо Шумковски - Шумка

Драган Петковиќ

Дејвид Хокни

Нехат Беќири

Јанис Гаитис

Колин Сакстон

Едуард Пињон

Илија Кочовски

Анета Светиева

Беата Сечи

Алекс Кац

Нихад-Нино Пушија

Богоја Ангелковски

Јован Шумковски

Благоја Маневски

Ордан Петлевски

Живко Јаневски

Ханс Хартунг

Жорж Даје

Драгутин Аврамовски Гуте

Жан Деван

Петар Мазев

Жан Спитери-Веропулу

Ото Лого

Димитар Кондовски

Франтишек Музика

Марвин Липофски

Вилко Глиха Селан

Фернан Леже

Хауард Хоџкин

Мирослав Шутеј

Војтех Прајсиг

Хсиао Чин

Иван Лацковиќ

Рафаел Наваро

Оскар Далвит

Димче Николов

Карлос Круз-Диез

Борко Лазески

Бошко Куќански

Франко Фонтана

Клаус Шулце

Миодраг Ѓорѓевиќ

Марко Челебоновиќ

Андре Масон

Лазар Личеноски

Лучезар Бојаџиев

Томислав Каузлариќ

Слободан Филовски

Петре Николоски

Џаспер Џонс

Брајан Нил

Милорад Бата Михајловиќ

Aj - О

Сол ЛеВит

Иван Генералиќ

Рубенс Корубин

Стефан Маневски

Еуген Брандс

Ѓорѓи Чулаковски-Ѓото

Едо Муртиќ

Раимо Канерва

Кољо Мишев

Бранко Ружиќ

Виктор Пасмор

Анджеј Струмило

Алан Д’Арканѓело

Џетулио Алвијани

Александар Срнец

Џанфранко Барукело

Симон Узуновски

Бранко Конески

Крсто Хегедушиќ

Сеад Казанџиу

Петар Омчикус

Пабло Пикасо

Ричард Ален

Борис Николоски

Лоренцо Гверини

Златко Прица

Бернар Бифе

Анџело Титонел

Боро Митрикески

Мишел Жерар

ХАП Грисхабер

Жао Ву-Ки

Доналд Бејн

Јоргос Николаидис

Станко Павлески

Мимо Ротела

Димитар Манев

Иван Кожариќ

Џеси Воткинс

Доротео Арнајз

Могенс Андерсен

Ники де Сент Фал

Јанез Берник

Јон Григореску

Димитар Аврамовски Пандилов

Марио Телери Бијасон

Рихард Мортенсен

Бурхан Доганчај

Јан Штурса

Ролф Ешер

Арканџело Јанели

Кенет Роват

Марин Димески

Љубомир Далчев

Мариј Прегељ

Конрад Клапхек

Аза Хашми

Александар Ивановски Карадаре

Петар Лубарда

Камиј Бријан

Душан Џамоња

Луиџи Монтанарини

Душан Перчинков

Ден Тарнер

Таки Павловски

Јежи Трелински

Маноло Миљарес

Кирил Гегоски

Јосип Диминиќ

Роберто Е. Мата

Жанета Вангели

Вања Радауш

Дак Џун Квак

Џузепе Ѕигајна

Група ИРВИН

Дилејн ЛеБас

Денис Боуен

Петар Хаџи Бошков

Фердинанд Кулмер

Мартен Ван Норт

Виктор Вазарели

Франческо Сомаини

Оскар Херман

Алфио Кастели

Питер Хобс

Алдо Кало

Алфредо Волпи

Мерет Опенхајм

Золтан Кемени

Бранко Ленарт

Недко Солаков

Исмет Рамичевич

Атанас Атанасоски

Барбара Квашњевска

Благоја Дрнков

Гастон Бертран

Миќа Поповиќ

Борислав Траиковски

Анри-Жорж Адам

Еторе Кола

Филип Морисон

Јозо Хамагучи

Бисерка Баретиќ

Илја Чичкан

Јон де Фреитас Фиљо

Радомир Дамњановиќ-Дамњан

Благој Чушков

Миле Корубин

Роберт Адамс

Агате Сорел

Кенет Куц-Смит

Луј Кан

Танас Луловски

Марија Бономи

Куми Сугаи

Иво Велјанов

Филип Салаин

Иво Гатин

Барбара Наребска Дебска

Гоце Наневски

Дурмиш Ќазим

Андре Марфен

Атила

Жарко Јакимовски

Глигор Чемерски

Франсоа Стали

Ѓоко Радовановиќ и Живко Урумов

Јован Балов

Клод Вијала

Пјеро Дорацио

Васил Василев

Димитар Малиданов

Рома Џем Сешн Уметнички Колектив

Јордан Грабул

Марта Пан

Родољуб Анастасов

Александер Трижуљак

Луис Камницер

Ирена Паскали

Пјер Алешински

Јурај Добровиќ

Олга Јевриќ

Предраг Нешковиќ

Брајан Рајс

Пјер Сулаж

Менаше Кадишман

Иван Блажев

Томислав Дугоњиќ

Никола Карино

Софу Тешигахара

Александер Кaлдер

Пјер Вермерш

Барт Шигеру Учида

Ивон Крахт

Никола Мартиновски

Боб Чаплин

Виолета Чауле

Опи Зуни

Питер Филипс

Димо Тодоровски

Рон Зак

Олга Милиќ

Едисон Пара

Честмир Кафка

Џанфранко Ѕапетини

Хоан Рабаскал

Еуџенио Карми