EN

Сол ЛеВит

1928, Хартфорд, САД – 2007, Њујорк, САД

 

Прави линии во четири насоки и сите нивни можни комбинации (IV), 1973

Бакропис на хартија, сет од 15 графички листови, секој 26,7 х 26,7 см

Едиција од 25 копии со 10 а.о.; Издавач: Parasol Press, Ltd., New York, Печатар: Crown Point Press, Oakland; сигнирано на позадината на секој лист: Lewit S

 Аквизиција: Подарок

 Инвентарни бр.: од 03154 до 03169 (03157)

 

Биографија

Соломон „Сол“ ЛеВит е американски уметник кој се поврзува со концептуалната уметност и минимализмот. ЛеВит стана познат во доцните 1960-ти години со неговите ѕидни цртежи и „структури“ (термин што тој го претпочиташе наместо „скулптури“), но беше плоден во широк спектар на медиуми, вклучувајќи цртање, графика, фотографија, сликарство, инсталација и уметнички книги. Тој е предмет на стотици самостојни изложби во музеи и галерии ширум светот од 1965 година. Првата биографија на уметникот, „Сол Левит: Животот од идеи“, од Лари Блум, беше објавена од Веслејан Универзитетскиот Прес во пролетта 2019 година.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија според лиценцата Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Sol_LeWitt

 

Претходни изданија