EN

Алан Д’Арканѓело

1930, Бафало, САД – 1998, Њујорк, САД

 

Бетонска двојна лента на свиок низ планините, 1965

масло, молив, колор фотографија на платно, 150 х 177 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01524

 

Биографија

Алан Д’Арканџело, американски уметник и графичар, најпознат по неговите слики на автопати и патокази кои се граничат со поп-арт и минимализам, прецизионизам и hard-edge painting (сликарство со остри рабови), а исто така и надреализам.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиското издание на Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографскиот текст на англиски јазик е на следниот линк: wikipedia.org/wiki/Allan D’Arcangelo

 

Претходни изданија