EN

Антони Клаве

1913, Барселона, Шпанија – 2005, Ст. Тропе, Франција

 

Навезен чаршав, 1968

Комбинирана техника на хартија, 78 x 58,5

Едиција: a.p.; сигнирано: д.л.: E.A.; д.д.: Clavé; на позадината: Clavé “La nappe brodée”

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01702

 

Биографија

Антони Клаве е каталонски мајстор сликар, графичар, скулптор, сценограф и костимограф. Тој беше номиниран за две награди Оскар за неговата работа на филмот Ханс Кристијан Андерсен од 1952 година. Клаве беше еден од најпознатите и најславните уметници во Шпанија. Неговата работа еволуираше од барокен, украсен стил во чиста, минимална естетика. Во неговите подоцнежни години, неговото дело е целосно апстрактно, употребувајќи експресивни линии и истражувајќи ги границите на колажот, објектот, засенчувањето, текстурата и бојата. Тој студираше на Факултетот за ликовни уметности во Барселона, каде што му предаваа Анхел Ферант и Феликс Местрес. Со неговите дела, кои се под влијание на уметници како Бонард, Вијард и Руо, тој е најпознат по неговите лирски апстракции, дела кои комбинираат боја со колаж.

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Antoni_Clav%C3%A9

 

Претходни изданија