EN

Бернар Бифе

1928, Париз, Франција – 1999, Туртур, Франција

 

Глава на жена, 1960

колор литографија, a.о., 72 x 52,5см

Едиција: а.о., сигнирана д.л. E.A.; д.д. Bernard Buffet

Аквизиција: Донација

Инвентарен бр.: 00701

 

Биографија

Бернар Бафе е француски сликар, графичар и скулптор, кој создал разновиден и обемен опус. Неговиот стил е исклучиво во рамките на фигурацијата. Уметникот уживаше светска популарност на почетокот на неговата кариера, но подоцна беше избегнуван од уметничките експерти. Неговото дело е денес повторно актуелно. Дела на Бифе можат да се видат во збирките на најголемите светски музеи, како Музејот на модерна уметност во Париз, во Тејт Галеријата или во Музејот на модерна уметност во Њујорк.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Целиот текст за животот и делото на Бернар Бифе е достапен на: wikipedia.org/wiki/Bernard_Buffet

Претходни изданија