EN

Емил Фила

1882, Хропине, Моравија – 1953, Прага, Чехословачка

 

Мртва природа, 1926

Масло на платно, 43 х 53 см

Аквизиција: Подарок од Националната галерија, Прага

Инвентарен бр.: 01965

 

Биографија 

Емил Фила е чешки сликар,  водчка фигура на авангардата во Прага помеѓу двете светски војни. Роден е во Хропине, Моравија, а детството го поминува во Брно и подоцна во Прага, каде се запишува на Ликовната академија во 1903, но веќе во 1906 ги напушта студиите. 

Краткиот вовед во биографијата е превземен од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографијата во целина е достапна на wikipedia.org/wiki/Emil_Filla

Претходни изданија