EN

Франческо Сомаини

1926, Ломацо, Италија  – 2005, Комо, Италија

 

Композиција 80 (Приказна за зората), 1961

Бронза, 57 х 43 х 30 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00318

 

Биографија

Франческо Сомаини е италијански скулптор роден во Ломацо (Комо) на 6 август 1926 година. Тој ги посетувал курсевите на Џакомо Манзу на Академијата за ликовни уметности во Брера и дебитирал во 1948 година на Националната изложба на фигуративни уметности, промовирана од Квадриналето на Рим. Дипломирал право на Универзитетот во Павија во 1949 година. А во 1950 година, за прв пат учествувал на Биеналето во Венеција. По период на размислување за искуствата на меѓународната современа скулптура, тој се заинтересирал за апстракционизмот и, во средината на 1950-тите, постигнал автономија на јазикот со скулптури реализирани во „железен конгломерат“ (Canto Aperto, Forza del nascere), дела со кои го одбележа неговиот влез во движењето на „конкретната уметност“ (MAC) и го предводи големиот период на „енформелот“.

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина достано на https://en.wikipedia.org/wiki/Francesco_Somaini

Претходни изданија