EN

Џанфранко Барукело

1924, Ливорно, Италија – 2023, Рим, Италија

 

Доблест во потреба, 1963

Комбинирана техника на платно, 190 х 200см

Аквизиција: Донација од уметникот

Инвентарен бр.: 01864

 

Биографија

„Барукело е најнапред уметник – креатор на хепенинзи и настани, но над сé сликар на детално обработени платна во големи формати. Тој исто така изработува асемблажи, книги и култивирани семиња на шеќерна репка. ‘Како да се замисли’ е за фарма наречена Агрикола Корнелија, творба на Барукело во која се вселува во 1972 година, кадешто негува агро култури, слика, медитира – и зборува“ (Hall, 1984).

Краткиот извадок од биографијата на Барукело е во целина достапен на англиски и италијански на вебстраната на Фондацијата Барукело: fondazionebaruchello.com/en/biography/

Претходни изданија