EN

Џаспер Џонс

1930, Огаста, САД

 

Кожа со поемата на О’Хара, 1963-1965

Литографија на хартија, 55.9 x 86.4 см

Едиција: 14/30; сигнатура д.д.: Skin with O’ Hara Poem 63-65 14/30

Аквизиција: Откуп

Инвентарен бр. 00638

 

Биографија

Џаспер Џонс (роден 15 мај, 1930) е американски сликар, скулптор и графичар чие дело се поврзува со апстрактниот експресионизам, нео-дада и поп-арт. Познат е по неговите описи на американското знаме и други теми врзани за САД. Делата на Џонс на аукции и продажби редовно се  продаваат за милиони долари, вклучувајќи ја сумата од $110 милиони продадено дело во 2010 година. Во повеќе прилики делата на Џонс ја носеа титулата „најскапо продадено дело од жив уметник“.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија според: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текст во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Jasper_Johns

Претходни изданија