EN

Крсто Хегедушиќ

1901, Петриња, Хрватска – 1975, Загреб, Хрватска

 

Трите од Хамбург, 1967

комбинирана техника на платно, 130 x 120 см

Аквизиција: Откуп

Инвентарен бр.: 01712

 

Биографија

Крсто Хегедушиќ е хрватски сликар, илустратор и театарски дизајнер. Неговите најпознати слики го прикажуваат суровиот живот на хрватското селанство на начин на наивна уметност. Тој беше еден од основачите на групата „Земја“.

Краткиот увод во биографијата е превземен од Википедија на англиски јазик, според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Биографијата во целина е достапна на: https://en.wikipedia.org/wiki/

Претходни изданија