EN

Љубомир Далчев

1902, Солун, Грција – 2002, Санивејл, САД

 

Гостинка, 1964

Бронза, 56 х 32 х 18 см

Аквизиција: Откуп

Инвентарен бр.: 00369

 

Биографија

Далчев е роден на 27 декември 1902 година во Солун во семејството на кукушкиот правник Христо Атанасов Далчев и прилепчанката Викторија Матеева Димшова. Брат е на поетот Атанас Далчев и на архитектот Борис Далчев.

Краткиот увод во биографијата е превземен од Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Биографијата во целина е достапна на: https://mk.wikipedia.org/wiki

Претходни изданија