EN

Мариј Прегељ

1913, Крањ, Словенија – 1967, Љубљана, Словенија

 

Дете што се плаши од темница, 1964

Комбинирана техника (вештачка смола; восок; темпера) на платно, 116 х 140 см

Аквизиција: Откуп

Инвентарен бр.: 04332

 

Биографија

Мариј Прегељ е словенечки сликар, кој се смета за една од клучните фигури во словенечкото сликарство во втората половина на 20 век. Прегељ е роден во Крањ во 1913 година и бил син на словенечкиот писател и драматург Иван Прегељ. Студирал уметност на Академијата за ликовни уметности во Загреб од 1932 до 1936 година.

Биографијата е од Википедија на англиски јазик во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот во целина е достапен на: https://en.wikipedia.org/wiki/Marij_Pregelj

 

Претходни изданија