EN

Пјеро Дорацио

1927, Рим, Италија – 2005, Перуџа, Италија

 

Без наслов 1, 1976

Сито-печат на хартија, 51 х 66 см

Едиција: 51/66; сигнирано д.л. 51/66, д.д. Piero Dorazio 1976

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 02369

 

Биографија

Пјеро Дорацио е италијански сликар и графичар. Неговите дела се поврзуваат со “сликарството на боени полиња” (colored field painting), лирската апстракција и други форми на апстрактната уметност.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиска Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Piero_Dorazio

Претходни изданија