EN

Радомир Дамњановиќ-Дамњан

1935, Мостар, Босна и Херцеговина

 

Сина слика 2, 1969

Масло на платно, 138 x 200 см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 01824

 

Биографија

Радомир Дамњановиќ Дамњан е српски сликар и концептуален уметник. Живее и работи во Милано и Белград. (…) Дамњан се занимава со сликарство, цртеж, графика, фотографија, видео и перформанс. На почетокот н акариерата, во 1960-те години сликаше дела кои беа симболички, апстрактни и минималистички. Од следната деценија запчна да се користи со нови медиуми – видео, фотографија и перформанс, додека со сликарството се доближи до аналитичките текови. На почетокот на деведесеттите години од минатиот век, Дањановите сликарски теми вклучуваа „мртва природа“ и „(авто)портрети“ во кои имплементира ѕидни или подни инсталации во духот на пост-модерниот цитат како „нов поинтилизам“. 

Превземено од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина, биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Radomir_Damnjanovi%C4%87_Damnjan

Претходни изданија