EN

Јозо Хамагучи

1909, Хирогава, Јапонија – 2000, Токио, Јапонија

 

Париски покриви, 1956

Мезотинта на хартија, 38 х 29 см

Едиција: а.о., сигнирано д.л. esai; д.д. Hamaguchi

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 00187

 

Биографија

Хамагучи е јапонски графичар, специјализиран за меѕотинта и е заслужен за повторното оживување на оваа техника за печатење во средината на 20 век. Графиките на Хамагучи се ценети заради нивната внимателна и детална обработка на смело боените животни и предмети поставени во контраст со кадифено темните позадини. Графичкиот опус на Хамагучи е главно фокусиран на жанрот на мртвата природа.

Краткиот увод во биографијата на уметникот е превземен од англиската Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографскиот текст на англиски јазик е на следниот линк:: wikipedia.org/wiki/Yozo_Hamaguchi

 

Претходни изданија