Настани Промоција на книгата Скопје Воки Токи
EN

Промоција на книгата Скопје Воки Токи

13/12/ 2019

Вовед: Сузане Хефти, Дамјан Кокалевски и Ивана Костовска

Гостин: Сузана Милевска

Скопје Воки Токи се фокусира кон трансформацијата на јавните простори со цел легитимирање и утврдување на популистичките и националистичките структури на моќ. Земајќи го Скопје како пример за овие тенденции, книгата укажува на тоа како ново креираниот, екстравагантен идентитет на градскиот центар – со појавувањето на голем број на нови објекти во периодот помеѓу 2008 и 2018 година и со цена од околу 680 милиони Евра е обележје на овие тенденции. Во спротивно на ова, архитектонската експертиза од 1960-тите и 1970-тите години, здобиена од ре-изградбата на Скопје после катастрофалниот земјотрес, благодарение на големата интернационална акција која беше делумно спонзорирана од Обединетите Нации, е занемарена а чии архиви се делумно уништени. Оваа книга претставува уметничко и политичко истражување на урбаниот простор. Проектот е резултат на долгорочната соработка помеѓу Сузане Хефти и Дамјан Кокалевски.

СУЗАНЕ ХЕФТИ е уметница кој живее и работи во Цирих. Моментално е дел од докторската програма на Институтот за историја и теорија на архитектурата ЕТХ Цирих, каде го истражува влијанието на скорешните популистички и националистички тенденции врз архитектурата во Европа. Таа студирала уметност, фотографија и журнализам во Есен, Цирих, Винтертур и Хелсинки. Хефти има изложувано и публикувано во интернационални рамки а за нејзината работа има добиено повеќе грантови и награди, помеѓу кои, Стипендијта Гренцгенгер и Наградата Вустенрот за Документарна фотографија. Таа е автор на книгата „Пич“ од издавачката куќа Керер во 2014 година.

ДР. ДАМЈАН КОКАЛЕВСКИ е архитект и куратор кој живее во Цирих а својата едукација како архитект ја има стекнато во Скопје, Виена и Токио. Неговата докторска дисертација е насловена „Перформирачки архиви: Скопје. Од Руините на Градот на Иднината“ под менторство на Професор Филип Уршпрунг, ЕТХ Цирих и Професор Фелисити Скот, Универзитет Колумбија, Њујорк. Дамјан придонесе кон изложбата „Метаболизам: Градот на Иднината“ во Мори Арт Музејот во Токио (2012) и беше кустос на изложбата „Перформирачки Архиви: Скопје. Дискутирање Урбани Реконструкции“ во гта Изложби, Цирих (2014). Тој е ко-основач на Градска креативна мрежа, истражувачки центар базиран во Скопје. Проектите на Дамјан се ситуирани помеѓу академско истражување и политички активизам, а за својата работа има добиено повеќе награди и признанија.

Дерив во Скопје: Милан Диневски, Сузане Хефти, Дамјан Кокалевски, Ивана Костовска и Филип Уршпрунг.

Есеи: Дамјан Кокалевски, Сузана Милевска

Фотографии: Сузане Хефти

Графички дизајн: Хамер, Серена Ротенбергер и Давид Шац

Издавач: Спектор Букс Лајпциг

Реализацијата на проектот ја овозможија Про Хелвеција – Швајцарска Фондација за Уметност и Култура, Културна Фондација на Кантон Тургау, Крос-Бордер Фондација, Ернст и Олга Гублер-Хаблуцел Фондација и Ерна и Курт Бургауер Фондација.

Промоцијата на книгата е поддржана од Крос-Бордер Програмата со спонзорство на Роберт Бош Фондација, реализирана заедно со Литерарен колоквиум Берлин.

 

МИНАТИ НАСТАНИ

Повик за учество на работилницата „Харизматични објекти“

Пријавување до сабота, 30 март 2024

Школа за пропаганда: АНТИКВИЗАЦИСКА ПРОПАГАНДА

Сабота, 2 март 2024, во 12:00 часот

Филм: ,,ЦРНАТА УМЕТНОСТ: ВО ОТСУСТВО НА СВЕТЛИНАТА"

Вторник, 20. февруари 2024, во 19ч.

Ѓорѓе Јовановиќ: Публикација, разговор, перформанс

Петок, 16 февруари, 2024, во 20,00 и 21,00