Настани ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ на Шантал Муф
EN

ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ на Шантал Муф

12/11/ 2020

Улогата на афектите во агонистичката политика

 

Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со циклусот онлајн предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“.

 

Шантал Муф е професорка на Вестминстер Универзитетот во Лондон и воедно водечка политичка теоретичарка најпозната по нејзиниот пост-марксистички и пост-структуралистички пристап кон политиката и политичкото. Во својата концепција за радикалната демократија Муф ги вклучува и културните и уметничките практики како клучни во критичките и   агонистички делувања.

Шантал Муф заедно со Eрнесто Лаклау,  е автор  на книгата ‘Хегемонијa и социјалистичка стратегија’ (1985), која се вбројува меѓу највлијателните книги   во однос на радикалната политичка теорија.  Исто така, таа е автор на бројни публикации меѓу кои ‘Враќањето кон политичкото’ (1993), Демократскиот парадокс (2000), ‘Наследството на Витгенштајн: Прагматизам или деконструкција’ (2001), ‘Агонистика: Промислувајќи го светот Политички’ (2013), ‘За левиот популизам’ (2018).

Автор на проектот Без/редие во светот на уметноста е Тихомир Топузовски.

МИНАТИ НАСТАНИ

Повик за учество на работилницата „Харизматични објекти“

Пријавување до сабота, 30 март 2024

Школа за пропаганда: АНТИКВИЗАЦИСКА ПРОПАГАНДА

Сабота, 2 март 2024, во 12:00 часот

Филм: ,,ЦРНАТА УМЕТНОСТ: ВО ОТСУСТВО НА СВЕТЛИНАТА"

Вторник, 20. февруари 2024, во 19ч.

Ѓорѓе Јовановиќ: Публикација, разговор, перформанс

Петок, 16 февруари, 2024, во 20,00 и 21,00