Продавница Се што ни е заедничко
EN

Се што ни е заедничко

Каталог од изложба: Музејот на современата уметност е лоциран на простор кој е органски дел на градската целина во која со години живее ромската заедница, која често е предмет на политичко и општествено исклучување, мисинтерпретации, шпекулации и предрасуди. Целта на изложбата е да ја прошири политичката имагинација вон стереотипната претстава за истата и преку споделено знаење од меѓународно познати и домашни уметници кои се дел од истата, да артикулира поинакви начини на себепретставување, да ги централизира и направи видливи нашироко игнорираните и недостапни маргинализираните наративи за Ромите. Куратори на изложбата се Мустафа Асан, Мо Диенер, Мира Гаќина и Јованка Попова. Уметници: Дилејн Ле Бас (Англија), Ахмет Кадри (Северна Македонија), Сеад Казанџиу (Албанија), Лубош Котлар и Роберт Габрис (Словачка), Рома Џем Сешн Уметнички Колектив – Мустафа Асан, Мо Динер, Милена Петровиќ (Северна Македонија/ Швајцарија/Србија), Нихад Нино Пушија (Босна и Херцеговина/Германија), Андре Јено Рацш (Германија), Емилија Ригова (Словачка), Цеија Стојка (Австрија), Ден Тарнер (Англија), Малгорзжата Мирга-Тас (Полска),  Дурмиш Ќазим (Северна Македонија).

Издавач:

Музеј на современата уметност Скопје, 2022

Автори:

Мира Гаќина, Јованка Попова

Текст:

Мира Гаќина, Јованка Попова

Графички дизајн и уредување:

Неда Фирфова, Илиана Петрушевска, Албана Бектеш

Јазик:

Македонски со англиски превод

Корица и димензии:

мек повез, 23,5 х 16,5

Страници:

112

ISBN 978-608-264-023-5

 

Цена: 250МКД