Новости Уметноста на Сол ЛеВит на апликација на Мајкросфт
EN

Уметноста на Сол ЛеВит на апликација на Мајкросфт

Користејќи ја технологијата на ВИ („AI“), Мајкрософт ja изработи апликација The Sol LeWitt App., посветена на уметноста и делото на влијателниот американски уметник Сол ЛеВит, пионерот на минимализмот и концептуалната уметност, уметник кој е застапен и во збирките на МСУ Скопје со неговата донација на две графички графички мапа.

 

Сол ЛеВит, Прави линии во четири насоки и сите нивни можни комбинации, 1973, бакропис на хартија, сет од 15 графички листови, секој 26,7 х 26,7 см.; Едиција од 25 копии со 10 а.о.. Графичка збирка на МСУ Скопје

 

Апликацијата не води на занимлив и интерактивен начин низ извонредно продуктивното и тематски разновидно дело на ЛеВит, како што се:

– виртуелната тура низ неговото работно студио во Честер, Конектикат, кое обично е затворено за јавноста;

– можноста за мапирање и скенирање на некои од неговите ѕидни цртежи изведени во Северна Америка, Европа, Азија и Австралија;

– истражувањето на животот на LeWitt и глобалното  влијание на неговата уметност;

– збирка на написи кои фрлаат светлина на шест од работните теми на Левит, како и досега невидени аудио, видео и скици од самиот Левит.

Апликацијата е изработена во соработка со Sol LeWitt Estate и е конципирана и курирана од Линзи Авилхе.

The Sol LeWitt App. е бесплатно достапна на Google Play, App Store на Ејпл и на Microsoft Store App. 

 

ЗБИРКИ