Публикации Големото стакло 23/24 2008/2009
EN

Големото стакло 23/24 2008/2009

 

Тема на бројот:

Младите уметници на актуелната ликовна сцена во Македонија

Големото стакло 23-24, 2008/09 (Превземи во PDF)

 

Содржина

Тема: Изложби на уметноста на балканските земји
Андре Руие: Becoming (Devenirs) со светот: Уметност без сегашност
Ирина Суботиќ: Балканот – културен регион на современата уметност
Петер Вајбел, Еда Чуфер, Роџер Коновер: Во потрага по Балканија
Харалд Земан: За изложбата “Крв и мед“
Рене Блок: Јадете Балканик
Попи Дијамантику: Балканските војни: Балканот-виртуелен простор на дијалог
Лучезар Бојаџиев: Доста е со размена! Уметност Ве молам!

Интервју
Жења Шеф: Убавината како незавршен проект, разговорала Соња Абаџиева
Масимилијано Чиони: Заедно учиме и се движиме, разговорала Бјанка Бошевска

40 години Музеј на современата уметност-Скопје
Борис Петковски: Музејот на современата уметност-Скопје
Георги Старделов: Две значајни публикации
40 години МСУ – Скопје, фото-есеј

Толкувања
Лазо Плавевски: Копи сено, Перчинков
Марика Бочварова: Благоја Маневски “Логични слики“
Конча Пирковска: Алхемијата на номадот (Симон Шемов)

Фото есеј
50. Биенале Венеција: Жанета Вангели и Вана Урошевиќ

Нови книги
Лазо Плавевски: Корени и ризоми, 2001
Мира Гаќина: Азбучникот на Музејот на современата уметност-Скопје 2002
Марика Бочварова: За Концептуалниот дискурс во Македонија, 2003

Изложби
Неприспособените; Досие млади уметници; Игор Тошевски – “Трансфери“, “Белези“, “Преобразби 2“; Оливер Мусовиќ, “Соседи 2“;
Драгутин Аврамовски Гуте, ретроспективна изложба; Славица Јанешлиева, “Крик“; Други визии, изложба “Денес“; Томе Аџиевски и Станко Павлески, “Кино Напредок“; Борислав Траиковски; Иван Велков; Никола Мартиноски, неприкажани дела; Јован Шумковски, R=1:2/R=1:200

Додаток: Оливер Мусовиќ: Знамиња, 2004, постер

 

Големото стакло, 16-18, 20032004 (Превземи ПДФ)

Содржина

Тема: Инсталации

 

Небојша Вилиќ, Инсталации: предизвик или нужност?
Соња Абаџиева, Нарцис, Јанус…барање на идентитетот
Небојша Вилиќ, Show Versus Topic (Биенале во Сао Паоло)

 

Актуелно:
Лорен Седофски, Биенале во венеција, интервју со Жан Клер
Денис Купер и Гери Индијана, Pulp the Hype on the Q.T. (Евтини приказни)

 

Авторски страници: Јован Шумковски

 

Толкувања:
Лилјана Неделковска, Sponsus&Sponsa (Благоја Маневски)
Сузана Милевска, Телото во добата на електронската револуција

 

Интервју: Соња Абаџиева, Петмината од Грузија

 

Интермедија:
Ролан Барт, Лицето на Грета Гарбо
Брајан Ино, Просторот за пишување

 

Позајмени рецензии: Доналд Каспит, Франческо Клементе

 

Изложби:
Жанета Вангели: Порта; Недко Солаков, Суеверниот човек; I Меѓународно графичко триенале Битола; Графиката во СР Германија во 70-те; Андре Кертес: фотографии 1926-1982

 

Книги
Информации
Преводи-Теорија: Ервин Панофски, Et in arcadia ego

Големото стакло_Large Glass 2, 1995(Превземи ПДФ)

Содржина:

Тема: Уметникот/уметноста денес
Соња Абаџиева, Враќање во орбитата?

45. Биенале во Венеција:
Лилјана Неделковска, Главни точки на уметноста, 45 Биенале во Венеција
Зоран Петровски, Глигор Стефанов и Петре Николоски
Соња Абаџиева, Глигор Стефанов-Алегорија на светлината
Лилјана Неделковска, Петре Николоски

Интервју: Герхард Рихтер

Авторски страници: Лазо Плавевски, Водени линии и египетски мотиви

Омаж:
Д-р Штефка Цобељ, Борко Лазески-еден од учениците на Андре Лот во Париз
Димитар Кондовски, Во ерата на влекачите, разговарал со Зоран Петровски

Д-р Борис Петковски, Сликите на Петар Мазев или пресметка со постоењето

Изложби; Книги; Информации

Преводи:
Томас Мекевили, Историја, квалитет, глобализам
Томас Мекевили: Пост-модерн

Големото стакло_The Large Glass 1, 1995 (Превземи ПДФ)