EN

Рихард Мортенсен

1910, Копенхаген, Данска – 1993, Ејби, Данска

 

Раб 9, 1966

Масло на платно, 136х97см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01678

 

Биографија

Рихард Странге Мортенсен е дански уметник роден во Копенхаген. Студирал на Кралската Данска Ликовна академија помеѓу 1931 и 1932 година. Под влијание на сликарството на Василиј Кандински, тој го развива својот апстрактен стил. Во Копенхаген е учесник во основањето на „Линии“, школа на апстрактни сликари. 

Кратката биографија е превземена од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Richard_Mortensen

 

Претходни изданија