EN

Тадеуш Мисловски

1943, Пјотрков, Полска

 

Лицата на Њујорк (13/18), 1980/1981

Серија од 18 фотографиии, инк-џет печат на ХП перфорирана хартија, секоја 40×32,5см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 02955

 

Биографија

Тадеуш Мисловски е полски и американски сликар, графичар и фотограф. Роден е во Пјотрков, блиску до Лублин, Полска кадешто живее до 1960 година. Дипломирал на сликарство на Академијата за ликовни уметности во Краков. Прв пат излага во галеријата Ламберт во Парис. Во 1970 година емигрира во Њујорк, САД. Неговите дела се застапени во Музејот на модерна уметност во Њујорк, Националниот музеј во Варшава и др.

Претходни изданија