Настани ГРАДИНА НА БОИ – ДОПРИ JА УМЕТНОСТА 5
EN

ГРАДИНА НА БОИ – ДОПРИ JА УМЕТНОСТА 5

11/06/ 2018 - 24/08/ 2018

 

Ветерот силно дувна и донесе едно шарено летало. Тоа беше многу љубопитно. Реши да летне високо на небото и да види: густа шума, разни растенија, инсекти, животни, океани, риби, камчиња, стапчиња, играчки… Шареното летало здогледа деца кои творат во една малечка куќичка и прекрасен музеј… Леталото одлучи да одмори и да погледа што има во него…

Во периодот од 11 јуни до 24 август 2018, Македонското Монтесори Здружение во соработка со Музејот на современата уметност, а со поддршка од Министерството за култура на РМ, по петти пат го реализираше проектот „Градина на бои – допри ја уметноста“.

Проектот овозможи децата да се запознаат со познати странски и македонски уметници како Џ. Полок, А.Матис, Е.Ворхол, В.Жерновски, И.Пејовиќ… со што кај нив се поттикнува развивање на чувството за ликовните уметности.

Во рамките на проектот беа реализирани креативни – едукативно работилници што се организираа во Монтесори центарот и Музејот на современата уметност, посетени од деца на возраст од 3 до 10 години. Во овие работилници беа вклучени и деца од Заводот за рехабилитација на деца и младинци.

Убавата атмосфера во Музејот на современата уметност и делата на големите уметници ги инспирираа децата да создадат свои уникатни дела, експериментирајќи со разни ликовни техники.

МИНАТИ НАСТАНИ

Повик за учество на работилницата „Харизматични објекти“

Пријавување до сабота, 30 март 2024

Школа за пропаганда: АНТИКВИЗАЦИСКА ПРОПАГАНДА

Сабота, 2 март 2024, во 12:00 часот

Филм: ,,ЦРНАТА УМЕТНОСТ: ВО ОТСУСТВО НА СВЕТЛИНАТА"

Вторник, 20. февруари 2024, во 19ч.

Ѓорѓе Јовановиќ: Публикација, разговор, перформанс

Петок, 16 февруари, 2024, во 20,00 и 21,00