Изложби Тековни Следни Минати
EN

Посветено на Дејвид Хокни

Дејвид Хокни е светски познат англиски уметник кој подеднакво успешно создава дела во медиумот на сликарството, цртежот, графиката, сценографијата и фотографијата. Студирал на Уметничкиот колеџ во Брадфорд (Bradford College of Art) и на Кралскиот уметнички колеџ (Royal College of Art) во Лондон. На почетокот на шеесеттите години во своите дела ги комбинира апстрактниот и фигуративниот израз, вклучувајќи и текстуални пораки и претстави превземни од  популарната култура, што придонесува критиката често да го смета, заедно со Питер Блејк, Ричард Хамилтон и Р.Б. Китај, за еден од главните претставници и претходници на појавата на поп-артот. Но неговата уметност е сепак изразито индивидуална и ги надминува овие категоризации. Мајсторската леснотија и врвниот рафинман со кои ги слика неговите живописни и весели пејзажи, а особено неговите бројни портрети што се засновани на белешките од неговиот живот, личните односи во хомосексуалните врски, патувањата и литературните интереси. Покрај сликарството, Хокни како изразито талентиран цртач, својот израз го наоѓа и во графиката во која има создадено повеќе големи тематски серии. Користењето со фотографијата во неговите инвентивни пејзажни фото-колажи, е исто така детерминирано од неговата склоност кон цртежот и настојувањето овој механички медиум да го третира како сликарска техника.

Во рамките на збратимените градови Скопје и Брадфорд по основањето на Музејот на современата уметност, во 1964 год. е организирана групна изложба  Ликовни уметници од Братфорд, селекција од 21 автор меѓу кои и младиот Дејвид Хокни, која се вбројува меѓу привите групни изложби на уметникот. Поврзаноста на Хокни и МСУ, продолжува со донацијата на

две дела лично од авторот за колекцијата на Mузејот во 1967 год.:

 

  1. Портрет, цртеж, туш на хартија, 35х42,5 см, инв.бр.1502
  2. Пејсаж, офсет во боја на хартија, 40х37 см, инв.бр.2367

 

Презентирани се на изложбите:

 

-Подарени дела 26.07.1967-26.07.1968, МСУ- Скопје

-Избор на подарени дела од колекцијата на МСУ-Скопје, 1969

-Подарени дела 1967-1970 МСУ- Скопје

-Постојана поставка на МСУ – Скопје, 1970

-Меѓународна изложба на цртеж од дарителите на МСУ, МСУ, Скопје 1973

– Современ британски цртеж, МСУ, Скопје, 1982

-Од Пикасо до Калдер, 1985-1986, Сараево, Загреб, Белград и Приштина

-Поп Арт,избор од колекцијата на МСУ-Скопје, 2003

-Британска колекција во Музејот на современата уметност-Скопје, 2005

-Постојана поставка на МСУ-Скопје, 2014

 

 

МИНАТИ ИЗЛОЖБИ

Координати на еден сон: 60 години проектирање современост МСУ СКОПЈЕ 1964 – 2024 >

04/04/2024 – 21/05/2024

Јонас Стал: Станица пропаганда

01/03/ 2024 - 31/05/ 2024

Континуитети: француски уметници во збирките на МСУ Скопје

07/12/ 2023 - 22/02/ 2024

Иднината како проект: Доксијадис во Скопје

21/09/ 2023 - 23/04 2024