Новости ЗЕМЈАТА КОЈА СЕ ПРОМИСЛУВА ПОСТОЈАНО
EN

ЗЕМЈАТА КОЈА СЕ ПРОМИСЛУВА ПОСТОЈАНО

Музејот на современата уметност во Скопје како дел од интердисциплинарната програма го најавува меѓународниот симпозиум кој ќе се реализира во Понеделник на 10 Јуни, 2024 година со почеток од 10 часот.

Симпозиумот насловен ,,ЗЕМЈАТА КОЈА СЕ ПРОМИСЛУВА ПОСТОЈАНО – КРЕАТИВЕН ГЕОФИЛОЗОФСКИ ПАТОПИС’’ преку комбинирање на научни и уметнички пристапи ќе ги преиспитува комплексните релации и траектории на земјиниот систем, подразбирајќи ги како бесконечна серија на локални и транслокални интегрираности  кои дејствуваат кон одржливост. Централна точка  на симпозиумот е  УЛОГАТА НА УМЕТНОСТА во насока на создавање  модели на перцепција кои информираат, спознаваат и  откриваат делови на земјата кои за многумина се невидливи, менувајќи ги  разбирањата за неа и за нејзиниот опстанок. Оттаму, соочувајќи се со актуелните еколошки кризи и егзистенцијални закани, произлегува неопходноста за уметност, како што тврдат Делез и Гатари која треба да биде нашиот инструмент за опстанокот и преиспитување, или за една нова „филозофија на земјата“.

 

ПРОГРАМА

 

 10.00  Воведно обраќање

 

10.30 Прва сесија (10 минути презентации + 10 минути дискусии)

10:30  Мутирачки тела – Кристиан Алонсо (Центар за современа култура, Барселона, Шпанија)

10:50  Тајгата и нејзините шуми – Кристина Коскентола  (Визуелен Уметник, Финска)

11:10  Единствената темница  – Рик Долфијн (Универзитет Утрехт, Холандија)

11 :30  Флуидните пејсажи од нашата ситуација – Тихомир Топузовски (МСУ – Скопје и  Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје )

 

11:50 – 12:10 Кафе Пауза

  

12:10 Втора сесија (10 минути презентации + 10 минути дискусии)

12:10: Земјата како необјективен свет – Алекс Таек-Гванг Ли (Универзитет Кјунг Хи, Јужна Кореа)

12:30  Повторно сензитивирање на животот во мочуриштата, Ирена Чаврилска (Универзитет Гдањск, Полска)

12:50   Промислување за архипелагот, басените и потонатите земји – Тошија Уено ( Универзитет Вако, Токио, Јапонија)

 

13:10 Трета сесија – Студентски презентации

 

 13:30 -14:30 Ручек пауза

 

14.30 Четврта сесија, Tрансверзални концепти (5 минути излагање + 10 минути дискусија)

13:30 Мутација – Кристијан Алонсо

13:45 Отелотворување – Кристина Коскетола

14:00 Транскодирање – Рик Долфијн

14:15 Пејсаж – Тихомир Топузовски

14:30  Немоќна технологија – Алекс Таек-Гванг Ли

14:45  Чувство на грижа – Ирена Чаврилска

15:00  Солидарност – Тошија Уено 

 

15: 00- 15:20 Кафе Пауза

 

15: 20-17: 00 Завршна Дискусија

 

Претходни изданија