Публикации Големото стакло 2/1995
EN

Големото стакло 2/1995

Содржина

Тема: Инсталации

 

Небојша Вилиќ, Инсталации: предизвик или нужност?
Соња Абаџиева, Нарцис, Јанус…барање на идентитетот
Небојша Вилиќ, Show Versus Topic (Биенале во Сао Паоло)

 

Актуелно:
Лорен Седофски, Биенале во венеција, интервју со Жан Клер
Денис Купер и Гери Индијана, Pulp the Hype on the Q.T. (Евтини приказни)

 

Авторски страници: Јован Шумковски

 

Толкувања:
Лилјана Неделковска, Sponsus&Sponsa (Благоја Маневски)
Сузана Милевска, Телото во добата на електронската револуција

 

Интервју: Соња Абаџиева, Петмината од Грузија

 

Интермедија:
Ролан Барт, Лицето на Грета Гарбо
Брајан Ино, Просторот за пишување

 

Позајмени рецензии: Доналд Каспит, Франческо Клементе

 

Изложби:
Жанета Вангели: Порта; Недко Солаков, Суеверниот човек; I Меѓународно графичко триенале Битола; Графиката во СР Германија во 70-те; Андре Кертес: фотографии 1926-1982

 

Книги
Информации
Преводи-Теорија: Ервин Панофски, Et in arcadia ego

Претходни изданија