Публикации Големото стакло 21/22 2006/2007
EN

Големото стакло 21/22 2006/2007

 

 

Уводник: Провинцијализација и деградација на јавниот простор

Настани: 52. Биенале во Венеција | Љупка Делева во разговор со Роберт Стор | Благоја Маневски: Логични слики (Премин) – Република Македонија на 52. Биенале во Венеција

Тема 1: (Не)естетиката на опкружувањето | Лучезар Бојаџиев – Рајот на билбордите | Анета и Живко Поповски – “Мост“, награден проект во Венеција

Авторски страници: Лазо Плавевски, Валентино Димитровски и Зоран Петровски – Проект “Шампити“

Тема 2: Фенеоменот на комичното во македонската ликовна уметност | Лилјана Неделковска – За смеата како форма на критика | Марика Бочварова – Луцидни критики | Маја Чанкуловска- Цртежот денес
Лазо Плавевски – Од пазар се враќав и баш за тоа размислував…

Изложби: Родољуб Анастасов: Енформелска Лабораторија | Атанас Ботев | Македонско арт видео: Антологија 1985-2005 | Став 2: Фестивал на кус, експериментален филм и фотографија | Мирна Арсовска: Заведувачка мобилност | Атанас Атанасоски: Поткуполни облици | Ирена Паскали: Урбан пејзаж | Ото Дикс: графики | 11 Зимски салон на ДЛУМ | У.С. експрес: американско видео | Маргарита Киселичка: Во светлината на светлината | Гоце Наневски: Педесет или педесет | Искра Димитрова: Historyofаsexuality | Благоја Маневски: Логички слики – овде и сега | Далибор Тренчевски: Монолит | Верица Наумовска: Бесконечен ритам | Филип Фидановски: Знаци |
Јордан Грабулоски-Грабул: омаж | Хрватската колекција во МСУ | Илиана Петрушевска: Сон е сè | Свесно едноставно-појавата на културата на алтернативниот производ: германски дизајн | Од албумот на фотографии на Марко Плавевски | Александра Петрушевска: 13 км. од центарот

Епилог: Лилјана Неделковска – Приказна

Претходни изданија