EN

Габриел Ступица

1913, Дражгош, Словенија – 1990, Љубљана, Словенија

 

Глава, 1970

Мешана техника на картон, 70 х 50 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01907

 

Биографија

Габриел Ступица го развива својот индивидуален сликарски стил, базирајќи се на искуствата од неговите учители и колеги од Загреб и посебно од менторот Љубо Бабиќ, како и Владимир Бечиќ, Марино Тартаља и други. Како и неговите колеги, тој ги проучува делата на тогаш популарните Франсиско Гоја и Диего Веласкез; нивните оригинални дела за прв пат ги видел на изложба на дела од мадридскиот Музеј Прадо во Женева во 1939. Подоцна се запознава и со модерното европско сликарство, а заинтересиран е и за проблемите на сликарските техники на внатрешна и темнина. 

Извадокот од биографијата е превземен од англиската Википедија, во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографијата во целина е достапна на: wikipedia.org/wiki/Gabrijel_Stupica

Претходни изданија