EN

Џеси Воткинс

1899 – 1980

 

Човечка борба, 1967

алуминиум, 300 x 85 x 85см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 01747

 

Биографија

Скулптор во метал, роден во Грејвсенд, Кент. Учествува во голем број групни и приредил повеќе самостојни изложби во Британија. Кралската болница и Медицинскиот факултет, Лондон, нарачале скулптура, која е исто така во Градската уметничка галерија во Манчестер и на други британски локации, како и во Југославија и Норвешка. Воткинс извесно време бил морнар, а наутичките инструменти се тема на неговата работа, која била под влијание на американскиот скулптор Дејвид Смит. Ретроспективна изложба има во галеријата Калуст Гулбенкијан, Њукасл на Тајн, 1970 година. Живеел во Њу Барнет, Хертфордшир.

Користен извор: Artists in Britain Since 1945, David Buckman (Art Dictionaries Ltd, part of Sansom & Company)

 

Претходни изданија