EN

Нихад-Нино Пушија

1965, Сараево, Босна и Херцеговина

 

Таму долу каде што духот се среќава со коската (2), 1995 (тековен проект)

Серија од три фотографии, 30 х 42 см.

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 05275 (2)

 

Нихад Нино Пушија е фотограф со седиште во Берлин. Роден во Сараево, Босна, во 1965 година, студирал новинарство. Потоа, тој работи како приправник фоторепортер и фото илустратор за босанскиот независен дневен весник Ослобоѓење во Сараево. Пред да се пресели во Берлин во 1992 година, работи на фото проекти и студира во Англија, Белгија, Италија и САД. Во 1994 година тој беше на чело на проектот „Zyklop foto fabrik“ (Фото фабрика на Киклоп) во Германија, во кој учествуваше група млади уметници кои беа принудени да ги напуштат студиите поради југословенската војна. Во проектот, кој беше поддржан од Кунстамт Кројцберг и НГБК, тие ги истражуваа темите на Босна, бегалците, решавањето конфликти, интеграцијата и Ромите во Европа. Пушија присуствуваше на часовите на Марина Абрамовиќ на Академијата за уметности во Брауншвајг во 2001 година и изложуваше во Изгубениот рај, првиот ромски павилјон на Венециското биенале во 2007 година.

Избрал да живее и работи во Берлин бидејќи открил дека не постои друга метропола на светот во која две поделени половини се обидуваат повторно да растат заедно. Обидувајќи се да ја долови и поделбата и спојувањето на источниот и западниот блок, тој го истражува Берлин како микрокосмос од улици, штандови за храна и клупи во парковите – бидејќи промените постојано се во тек. Во тој контекст, лицата на неговите фотографии стануваат проекции на настани. Тој смета дека фотографијата е медиум за (повторно) стекнување на идентитетот и сликата за себе, и за себе како уметник и за неговите субјекти.

Со цел да ги пренесе сопствените искуства како дел од една целина, неговите портрети на Роми доловуваат бројни уникатни лични приказни. Овие фотографии на поединци стануваат дефинирачки документарци за цели групи луѓе. Уметничката цел на Пушија е да го бара микрокосмосот во кој живее и работи, така што добиените фотографии ќе им пркосат на нејасните генерализации на неговата околина и секојдневниот живот.

Извор: romarchive.eu/en/collection/p/nihad-nino-pusija-1/

Претходни изданија