EN

Андре Масон

1896, Белањи, Франција – 1987, Парис, Франција 

 

Сонот за една идна пустиња, 1942

Бакропис на хартија, 69 х 90 см

Едиција: а.о.; сигнирано: д.л.: epreuve d’artiste; д.д.: Andre Masson

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00608

 

Биографија

Масон е роден во Балањи, но кога имал осум години, работата на неговиот татко го однела семејството прво накратко во Лил, а потоа во Брисел. Своето учење за уметноста го започнал на единаесетгодишна возраст на Академијата за убави уметности во Брисел, под водство на Констант Монталд, а подоцна студирал во Париз. Се борел за Франција за време на Првата светска војна и бил тешко ранет. Масон делеше студио во Париз со Хоан Миро.

Во неговите рани дела покажува интерес за кубизмот. Подоцна се поврзува со надреализмот и бил еден од најентузијастичките корисници на автоматско цртање, цртајќи голем број автоматски дела со пенкало и мастило. Масон експериментираше со изменети состојби на свеста со уметници како Антонин Арто, Мишел Леирис, Жоан Миро, Жорж Батај, Жан Дибуфе и Жорж Малкин, кои беа соседи на неговото студио во Париз.

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Andrе_Masson

Претходни изданија