EN

Корадо Каљи

1910, Анкона, Италија – 1976, Рим, Италија

 

Планината Конеро, 1958

Комбинирана техника на платно , 75 x 100 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00267

 

Биографија

Корадо Кали е италијански сликар со еврејско потекло, кој живеел во САД за време на Втората светска војна. Кагли е роден во Анкона, но со своето семејство се преселил во Рим во 1915 година на петгодишна возраст. Во 1927 година, тој го направи своето уметничко деби, со мурал насликан на зграда во Виа Систина. Следната година тој реализирал уште еден мурал во една сала на ул. Вантаџо. Во 1932 г. ја имал првата самостојна изложба Уметничката галерија на Рим. Заедно со група уметници, како Џузепе Капогроси и Емануеле Кавали  ја формираат групата “Нова римска сликарска школа“, попозната како  Scuola Romana. Во 1937 и 1938 излагал во Комет галеријата во Њујорк.

Краткиот увод во биграфијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Текстот во целина е достапен на wikipedia.org/wiki/Corrado_Cagli

 

Претходни изданија