EN

Едуард Пињон

1905,  Марл ле Мин, Франција – 1993,  La Kotur-Busi, Франција

 

Битка, 1963

Масло на платно, 73 х 101 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00582

 

Биограофија

Едуард Пињон е француски сликар, припадник на Париската школа. Пињон е роден во семејство на рудар вклучен во работничкото движење. Уште од мали нозе бил инспириран од сликите на Франциско Гоја и самиот сликал секогаш кога не работел.

Краткиот извадок од биографијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биог рафијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Еdouard_Pignon

 

Претходни изданија