EN

Фернан Леже

1881, Аржентан, Франција – 1995, Жиф-сур-Ивет, Франција

 

Корен на круша, 1933

Туш на хартија, 45,5 х 40 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00715

 

Биографија

Жозеф Фернан Анри Леже е француски сликар, скулптор и режисер. Во своите рани дела тој создаде лична форма на кубизам која постепено ја модифицира во пофигуративен, популистички стил. Неговиот смело поедноставен третман на модерната тема предизвика тој да се смета за претходник на поп-артот.

Краткиот увод во биографијата е презвемен од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина достапно на wikipedia.org/wiki/Fernand_Leger

Претходни изданија