EN

Пјер Алешински

1927, Брисел, Белгија

 

Последна голтка, 1963

Масло на хартија на лесонит, 150 х 148см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 01233

 

Биографија

Пјер Алешински е белгиски уметник. Живее и работи во Франција од 1951 година. Неговата работа е поврзана со ташизмот, апстрактниот експресионизам и лирската апстракција.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиското издание на Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографскиот текст во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Pierre_Alechinsky

 

Претходни изданија