EN

Владимир Величковиќ

1935, Белград, Cрбија – 2019, Сплит, Хрватска

 

Бесилка бр. 6, 1970/1971

Масло на платно, 300 х 200 см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 02172

 

Биографија

Владимир Величковиќ (11. август 1935 – 29. август, 2019) е српски сликар кој го поминал поголемиот дел од животот во Парис, Франција. Дипломирал на Факултетот за архитектура во Белград. Од 1963 до 1966 бил асистент во мајсторската работилница на Крсто Хегедушиќ во Загреб. Во 1965 ја добива наградата на Биеналето во Парис, кадешто се преселил следната година. Неговото дело забележува поширок успех во 1967 година со изложба во Galerie du Dragon во Парис, со што се етаблира како еден од водечките уметници на движењето на „Наративната фигурација“.

Краткиот увод во биографијата е превземен од Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографијата на англиски јазик достапна на следниот линк: wikipedia.org/wiki/Vladimir_Velickovic

 

Претходни изданија