EN

Вифредо Лам

1902, Сагуа Ла Гранде, Куба – 1982, Парис, Франција

 

Четири раце за едно суштество, 1965

Масло на платно, 93 х 63 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01781

 

Биографија

Вифредо Оскар де ла Консепсион Лам и Кастиља, попознат како Вифредо Лам е кубански уметник кој се обиде да ги прикаже и оживее афро-кубанскиот дух и култура. Инспириран и во контакт со некои од најзначајните уметници на 20-от век, межу кои Пикасо, Матис, Фрида Кало и Диего Ривера, Лам создава уникатен стил, кој го карактеризираат појавите на хибридни фигури. Овој негов стил од своја страна врши влијание на многу други уметници. Иако претежно се занимава со сликарство, тој исто така изработува и скулптури, керамика и графика.

Краткиот увод во биографијата е превземен во преведена форма од англиската Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот е достапен на: wikipedia.org/wiki/Wifredo_Lam

Претходни изданија